Waarom Kali ‘de Allerzoetste’ wordt genoemd

For English, click here

Godin Kali heeft ongelofelijk veel namen. Ze wordt ‘de Verschrikkelijke’, ‘de Zwarte’, ‘de Moeder’ en ‘de Donkere’ genoemd.

En ook ‘de Allerzoetste’. Dat is een nogal opvallende naam voor een razende godin met een loeischerp hakmes, een van bloed druipende tong, een ketting van schedels en een rokje van afgehakte armen.

Wat is er zo ‘zoet’ aan Kali? Laat me je een verhaal vertellen…

Op een dag dreigde de verschrikkelijke demon Mahish alle goden te vernietigen. Om deze demon te verslaan, offerden alle goden hun glans en kracht aan één godin: Durga. Op haar moedige leeuw, vocht zij een gigantische strijd met Mahish en zij versloeg hem vele malen. Maar er was een groot probleem: uit elke druppel van zijn bloed die de grond raakte, ontsproot een nieuwe kloon van Mahish. In korte tijd vocht Durga met duizenden demonen, en haar kansen werden kleiner met elke succesvolle aanval. Haar woede werd groter en groter, en ze ontstak in pure razernij, totdat er een moment kwam waarop er absoluut geen enkele hoop meer was.

Toen, uit haar derde oog, ontsproot Kali.

Kali ging onmiddellijk verder met het slachten van de demonen. Maar elke keer als ze er één versloeg, likte  ze met haar lange tong zijn bloed op, vóórdat het de grond kon raken en veranderen in een nieuwe demon. Kali’s overwinning was totaal en het slachtveld was absoluut stil, toen ze klaar was met haar strijd.

Het verhaal achter deze mythe

Ieder van ons komt ergens vroeg in zijn of haar leven in aanraking met onrecht. Misschien werd je gepest op school, of misschien hadden je ouders niet alle aandacht voor je die je nodig had. Om maar niet te spreken van seksueel misbruik of geweld. Wanneer je onrecht overkwam, werd je boos. Boosheid voelt heet, rood en vol van energie. Boosheid in zijn pure vorm, zoals Durga dat laat zien, is vol en groots: het komt zonder enige moeite tot je wanneer je kracht, focus en doorzettingsvermogen nodig hebt om een probleem aan te pakken. Het geeft je de moed om op te komen voor jezelf en voor anderen.

Maar in het geval van Durga, raakt het probleem niet opgelost. Haar verhitte woede is simpelweg niet genoeg om de demonen te doden. Als kind werd je boos om je gevoeligheid te beschermen tegen het onrecht dat je werd aangedaan, en die woede kwam helemaal vanzelf, natuurlijk in je op. Wanneer je woede niet werd gerespecteerd, je niet werd gehoord, of je woede zelfs werd onderdrukt, was dit echt verschrikkelijk voor je. Voor het kind was er geen andere manier om om te gaan met de storm van emoties, dan te worden zoals Kali: haat.

Wat deed haat voor jou?

Haat is stil. Haat is koud, niet heet. Haat kan wachten. Jarenlang, en de revenge zal alleen maar zoeter zijn. Haat is ‘clean’ en methodisch;  je weet precies wat je moet doen om je doel te bereiken. Net zoals Kali weet hoe ze voorkomt dat Mahish’ bloed de grond raakt. 

Hoewel haat een ongelofelijk slechte naam heeft, was het voor ieder van ons de redding. Als je haat, is het onmogelijk om de verbinding te voelen met de gevoeligheid van je hart. In je jeugd was het enige uitweg om niet gek te worden wanneer je woede niet werd gerespecteerd. Iedereen haat. Maar het is nog niet altijd makkelijk om het in jezelf te herkennen. Maar misschien herinner je je wel hoe je, midden in een paniekerige situatie, ineens een kalmte over je voelde vallen. Een kalmte die je bevrijdde uit je wanhoop.

Een nieuwe manier om naar haat te kijken

Natuurlijk zijn we niet voor niets zo bang voor haat. Sarcasme en cynisme zijn een ‘kleine’ manier waarop haat naar buiten komt – en als je daar het slachtoffer of doelwit van bent,  kan dat al ongelofelijk pijnlijk zijn. Maar haat maakt het ook mogelijk om methodisch miljoenen ‘inferieure’ mensen te vermoorden in concentratie kampen. Daarom blijven de meeste spirituele paden ver weg van haat, en leggen de nadruk op het voelen van liefde in een poging haat te ontkennen of te vermijden.

Haat als iets ‘goeds’

Tantra benaderd haat anders. Tantra zegt: haat in zichzelf is niet verkeerd. Het heeft je zelfs geholpen om niet gek te worden. In Tantra leer je JA te zeggen tegen alles wat je in jezelf opmerkt. Ook tegen je haat.  Je kán haat leren herkennen en voelen, zonder dat je hem uit hoeft te acten op anderen of jezelf. Zonder dat je jezelf of anderen schade toebrengt. Zelfs deze intense emotie kan worden gehouden in aanwezigheid. En dan, uiteindelijk, kan haat worden getransformeerd in ‘het Allerzoetste’: een diep gevoel van innerlijke stilte en vrede.

Een afbeelding van Kali kan je helpen herinneren aan de kwaliteit van de stilte en vrede, wanneer de haat een echte, doorvoelde plek mag krijgen in je leven.

Leave a comment