Samen masseren? 5 elementen om in je bewustzijn te houden

Zijn jullie ook altijd zo druk? Werk, kinderen, hobby’s, studie… Misschien gaat er soms zomaar een week voorbij zonder dat je echt tijd voor elkaar hebt gemaakt. Veel van onze aandacht gaat uit naar activiteiten die vooral in ons hoofd plaatsvinden. Elkaar aanraken kan een heerlijke manier zijn om weer in je lijf – en in het moment – te komen.

Masseren: het zou zomaar kunnen zijn dat je er onbewust allerlei ideeën over hebt, die er voor zorgen dat het niet zo vaak gebeurt. Bijvoorbeeld: ‘ik heb het nooit geleerd, dus ik kan het niet’ of ‘masseren kost veel energie’ of ‘als ik een massage geef, moet ik nog maar zien of ik er iets voor terugkrijg’.

Omdat het zo ontzettend verdiepend kan zijn voor jullie contact, geef ik je graag 5 elementen mee die het je misschien makkelijker te maken om er gewoon aan te beginnen.

5 elementen voor een heerlijke avond masseren

1. Maak een date

Als jullie massage avond niet in je agenda staat, komt het er waarschijnlijk niet van. Plan een avond vooruit; al is het pas over twee weken.

2. Bereid je voor

Zorg dat er lekkere dingen in huis zijn: chocola, je favoriete smoothie, een fles bubbels, een tros druiven, een sappige mango, of waar jullie maar van houden. Maak de ruimte waarin je gaat masseren vrij van alles wat je aan je werk of andere verantwoordelijkheden doet denken. Mobiele telefoons, laptops, boodschappenlijstjes, foto’s van je kinderen of je ouders: ze mogen deze avond allemaal uit je blikveld.

Stook de kachel op; zorg dat het minstens een graad of 24 is in de kamer. Als je gemasseerd wordt, ontspan je en daarvan kan je hartslag omlaag gaan. Doordat je bloed dan minder snel wordt rond gepompt, kan je flink afkoelen. Leg een deken in de buurt, zodat je je lief altijd kan toedekken zodra zijn/haar huid kouder aan gaat voelen. Zet je fles massage olie op de kachel, zodat ook die lekker warm wordt.

Laat je creativiteit de vrije loop: steek kaarsen aan, zet een muziekje op, gebruik mooie doeken of bloemen, en verander je de ruimte in een sfeervolle plek waarin je zintuigen graag wakker willen worden.

3. Verdeel de tijd

Zorg dat jullie allebei even veel tijd ‘geven’ als ‘ontvangen’. Als je hier heldere afspraken over maakt, kan je veel makkelijker ontspannen in de tijd die je hebt. Ik adviseer je om een timer te gebruiken; je zou bijvoorbeeld de gratis  Insight Timer App kunnen installeren op je mobiel (die je dan natuurlijk wel op de vliegtuigstand zet:-) Dan hoor je het vriendelijke geluid van een klankschaal wanneer je sessie voorbij is.

Zorg ook dat je voldoende tijd om je beider sessies heen creëert, zodat je nog even kan blijven liggen nadat je bent gemasseerd. Het is fijn om niet meteen dóór te hoeven.

Stel: jullie hebben tijd van 19:00 tot 22:00 uur. Neem het eerste half uur om samen de kamer mooi en warm te maken. Dan is de eerste massage van 19:30 tot 20:30. Neem een kwartiertje pauze en doe dan de tweede massage van 20:45  tot 21:45. En dan heb je aan het eind nóg weer de tijd om na te liggen en van de druiven te snoepen.

4. Doe niet je best

Mijn grootste valkuil toen ik net begon met masseren, was dat ik dacht dat ik de ander moest vermaken. En dat is hard werken! Als je hard moet werken, zal je niet snel geneigd zijn om nog een keer zo’n massage avond te organiseren. En het is echt helemaal niet nodig, sterker nog: hoe meer plezier de gever heeft, hoe fijner het meestal is voor de ontvanger.

Zorg dat je zelf lekker zit, met je billen stevig op je kussen. Ga nooit in een onhandige houding zitten of heel veel spierkracht gebruiken omdat je denkt dat de massage anders niet spectaculair genoeg is. Meestal is één fijne stroke tien keer herhalen véél fijner en interessanter dan allemaal losse flodders in hoog tempo achter elkaar.

Vertrouw je handen: wat zij fijn vinden om te doen, is meestal ook heel fijn voor de gemasseerde. Een volle, aanwezige aanraking, met een ontspannen hand, is het allerbelangrijkste in een massage. En daarvoor hoef je alleen maar zélf te ontspannen.

5. Adem

Hoe minder je ademt, hoe minder je voelt. En je wilt natuurlijk juist heel veel voelen als je wordt gemasseerd! De meesten van ons zijn helaas gewend aan een oppervlakkige ademhaling. Als je dieper gaat ademen, ga je het effect van de aanraking direct beter voelen. Meer zuurstof maakt je wakkerder, aanweziger. Als ontvanger val je minder makkelijk in slaap, en blijf je actiever betrokken bij de massage.

Ook de gever gaat z’n lichaam beter voelen als die dieper ademt. En het bijzondere is dat wanneer je je eigen lichaam beter voelt, je ook makkelijker op de ander kan afstemmen. En dat is niet alles: met meer zuurstof in je lichaam kan je samen in een compleet nieuwe, avontuurlijke ruimte terechtkomen…

Meemaken?

Dit bovenstaande is allemaal soms makkelijker gezegd dan gedaan. En soms is het gewoon heel fijn om een aantal strokes, drukpunten en ademtechnieken voorgedaan te krijgen en onder begeleiding te kunnen oefenen, zodat je wat vertrouwen krijgt in je eigen vaardigheden. Daarom geef ik samen met Jeroen vanaf 25 november bijna elke maand een Avond vol Aandacht op en voor het Centrum voor Tantra. Op deze avond leer je om elkaar op een nieuwe manier aan te raken en samen uit te hangen. Jullie zijn samen op je eigen ‘eilandje’ in onze mooie ruimte, met maximaal negen andere stellen. Je hoeft geen tantra of massage ervaring te hebben. Je kan deze avond eventueel ook privé boeken.

Atelier Aandacht magic Massage

 

 

4 responses to “Samen masseren? 5 elementen om in je bewustzijn te houden

  1. Hoi Marije, waarom ga jij zelf niet een fijne massagegroep beginnen (16-20 mensen is leuk)? In Den Haag draait zoiets al jaren met veel succes! t is zomaar een idee… t zou passen bij al je andere activiteiten namelijk 😉 Ik heb zelf gespeeld met de gedachte maar kom er gewoon niet toe merk ik. Heb het ook een keer aan jou voorgelegd weet je nog? Ik vind het wel wat voor jou….

    liefs, groetjes, Maria van Oosten 020 2215276 of 06 45008124

    Op 15 okt. 2014, om 22:44 heeft Atelier Aandacht Blog het volgende geschreven:

    > >

    Like

    • ha lieverd,
      hééél goed idee – nog steeds!
      Kijk maar onder aan de post; Jeroen en ik gaan samen elke maand een avond geven op het Centrum voor Tantra – vanaf 25 november:-)
      xx

      Like

  2. Thanxxx voor de mooie tip!!En wie weet komen we een keer. Liefs,Sarah

    Date: Wed, 15 Oct 2014 20:44:46 +0000 To: saarjens@hotmail.com

    Like

Leave a comment