4 goede redenen om dieper te ademen

For English click here…  Het is onmogelijk om geen adem te halen. Tenzij je dood bent natuurlijk. En dat is maar goed ook, want gewoonlijk ademen we zó oppervlakkig dat we maar net aan genoeg zuurstof in ons lijf hebben om op te overleven.

Let maar eens op hoe je nu ademt. Raken je longen meer dan half vol? Beweegt je buik als je inademt?

Nee? Laat me je alsjeblieft vertellen waarom het een goed idee is om zo af en toe eens een tijdje wat dieper adem te halen.

Meer zuurstof geeft je:

1. Een snelle genezing

Zuurstof is vitaal voor het helende vermogen van je lichaam; en dat is wetenschappelijk bewezen. Beschadigde cellen herstellen zich sneller met meer zuurstof. Een Kriya Yoga leraar en een wetenschapper leggen je er alles over uit in deze documentaire.

2. Meer gevoel

Een oppervlakkige ademhaling is een oude gewoonte die we hebben ontwikkeld om ons gevoel te dempen. Kleine kinderen, nog niet gehinderd door dit soort patronen, ademen voluit, zonder gene. Als je dat ook gaat doen, zal je het waarschijnlijk makkelijker vinden om te voelen wat je nu eigenlijk voelt.

3. Helderheid

Ben je gestrest? Neem eens een paar diepe ademhalingen als je een belangrijk besluit moet nemen. Een goed besluit komt vaak niet uit je hoofd, dat allerlei tegenstrijdige adviezen, mitsen en maren, voors en tegens zal oplepelen. Door dieper te ademen, krijg je direct meer contact met je lijf en daarmee met je onderbuikgevoel. Het juiste antwoord komt misschien niet in de vorm van een logisch verhaal, maar eerder in de vorm van een beeld, of een sfeer.

4. Energie

Waarom zou je het niet eens gewoon proberen? Adem eens 3 minuten lang door je mond in en uit. Stel je daarbij voor dat je hele buik zich vult met lucht als je in ademt. Je laat je buik vrijelijk uitzetten. Als je uitademt, stroomt de lucht vanzelf weer door je mond naar buiten en valt je buik weer naar binnen. En? Wat merk je op?  

 

Onder begeleiding uitproberen?

Als je een langere tijd bewust dieper ademhaalt, kan er van alles in je wakker worden dat eerst onder de oppervlakte bleef; fijne dingen maar ook lastige. Daarom worden sommige ademtechnieken gebruikt methode voor persoonlijke groei. Als je er interesse hebt in dit aspect, zou je eens een Inner Flute adem sessies voor jezelf of samen met je geliefde kunnen boeken. Samen met mijn lief Jeroen geef ik ook maandelijks een Avond vol Aandacht op het Centrum voor Tantra, waarin we onder andere aandacht besteden aan ademwerk, massage en meditatie. Deze avonden zijn speciaal voor stellen. De komende data zijn: 25 november, 27 januari, 24 februari. Je kan je aanmelden door een mail te sturen aan info@centrumvoortantra.nl

Cloud, detail from a mural for Club Lite, Amsterdam, 2010

Leave a comment